Van brocante winkels tot online marktplaatsen: overal duiken vintage kerstballen op. Wie zijn hele boom wil vol hangen met authentieke ballen moet wel flink in de buidel tasten, want goedkoop zijn ze niet. Toch zijn de ballen ‘niet aan te slepen’.
Een zilveren deukpiek, met belletjes aan de zijkant, doet 45 euro. De authentieke rode bal met tinsel, een strookje glitter, 20 euro. En zo heeft Johan van de Beld van Aan de Punt Brocante uit Wijster, Drenthe, een webshop vol antieke en vintage kerstversieringen.
Hij verkoopt ze het hele jaar rond in de webwinkel. Hoewel hij ook een fysieke winkel heeft, verkoopt hij ze daar niet. Want dan gaan mensen er maar aanzitten, en ‘oude ballen zijn heel kwetsbaar’. “En van sommige zijn er maar een paar gemaakt, dus die wil je wel heel houden. Wie speurt op internet komt tal van (brocante) winkels tegen die adverteren met vintage ballen. Bij veilingsite Catawiki zien ze vraag en aanbod naar oude kerstspullen sinds een paar jaar elk jaar toenemen, vertelt Ger van Oers. Hij is expert decoratieve objecten bij Catawiki. Ze zijn volgens hem op dit moment ‘niet aan te slepen Of een bal echt vintage is, is vaak op te maken uit het materiaal, zegt Van Oers van Catawiki. “Echt oude exemplaren zijn gemaakt van glas en celluloid of papier.” De prijs hangt dan weer af van de kwaliteit en hoe zeldzaam een stuk is.
Kugel baubles en de kerstman
In de weken voor kerst worden er wekelijks 600 vintage kerstballen en andere kerstdecoraties geveild via de site, zegt hij. Al valt de handel in Nederland in het niet bij de VS. “Als je in de VS op een site als eBay zoekt op kerstdecoratie krijg je wel 12 miljoen hits vergeleken met 113.000 op bijvoorbeeld Nederlandse marktplaatsen.”
Het hele jaar een boom hebben staan. De meest gewilde items op dit moment zijn zogenoemde kugel baubles uit Duitsland. Dit zijn versieringen in de vorm van dennenappels, of druiven, druppelvormig. Ze werden vooral gemaakt tussen 1840 en begin 1900. Daarnaast zijn diorama-versieringen populair en kerstfiguren van met name de kerstman.
Niet alleen vlak voor kerst vinden deze gretig aftrek, ook de rest van het jaar is er veel animo voor. Dat constateert winkeleigenaar Van de Beld ook. “Echte verzamelaars hebben ook het hele jaar een kerstboom staan”, vertelt hij.
Het assortiment in Van Belds webwinkel telt 1000 verschillende ballen. Die zijn vooral afkomstig uit Duitsland, Rusland, Oost-Europa en Nederland. De meesten komen uit de periode 1900-1970 en variëren van een paar euro per stuk tot 60 euro.
Hij krijgt soms dan ook hele specifieke vragen. “Laatst was een klant op zoek naar twee beertjes. Die hadden ze vroeger in de boom hangen, maar ze waren kapot. Nu haar ouders waren overleden kwamen de herinneringen aan die beertjes en kerst weer naar boven.”
Volgens Van de Beld zijn oude ballen niet alleen maar hip, maar zijn ze vooral nostalgisch voor veel mensen. “Veel mensen hebben jeugdherinneringen bij kerst en specifieke kerstballen. Noem het sentiment.”